Spreekbeurt

Dochterlief heeft morgen een spreekbeurt. Zij zit in groep 5 en in tegenstelling tot mijn basisschooltijd (6e klas) wordt dochterlief nu al voor de leeuwen gegooid. Al snel was het onderwerp wel duidelijk; kunstschaatsen. Sinds oktober 2017 heeft zij het kunstschaatsvirus te pakken. Via You Tube ontdekt zoals een meisje van deze tijd dat dus doet.

Hoe ga je als moeder je kind voorbereiden op een spreekbeurt? Mijn moeder schreef voor mij hele verslagen, maar wat past er bij mijn dochter? Zoals zij met haar boekbespreking echt weken van te voren begon is zij dit keer aan het uitstellen. Althans, zo lijkt het in eerste instantie. Als moeder zoek ik balans tussen eigen tempo laten bepalen en aanmoedigen c.q. pushen. Natuurlijk weet ik dat het laatste niet werkt, maar ik gun haar een geslaagd moment voor de klas. Geslaagd zijn betekent voor mij tevreden zijn over je eigen prestaties.

Het laatste weekend voor haar spreekbeurt komt er meer in beweging. Het verhaal hadden we al uitgeschreven, maar dochterlief besluit het toch over een andere boeg te gooien. De Power Point is haar houvast. Zorgvuldig de foto’s gekozen, maar die leuke achtergronden en overloopjes tussen de dia’s lijken nog belangrijker te zijn. De tijd vliegt voorbij met het creëren. Zo herkenbaar!

En ineens krijg ik een trotse ingeving. Mijn dochter heeft voldoende zelfvertrouwen en zal met behulp van de foto’s haar verhaal doen. Zo heeft zij speling in wat zij op dat moment wil vertellen. De Power point is slechts de rode draad. Trots staat zij voor mij en showt 3 keer achtereen haar spreekbeurt, in 3 net wat andere versies. Niet belangrijk. Dochterlief verteld het met passie en zelfvertrouwen.

Op naar haar eerste spreekbeurt. You go girl!

 

2 Comments on “Spreekbeurt

  1. ben wel heel benieuwd hoe de spreekbeurt gegaan is en hoe ze het zelf ervaren heeft. ik heb me niet gerealiseerd dat het gisteren zou zijn. ik hoor het morgen wel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *