Mens en dierengedrag

In de 16e eeuw zagen mensen de dier al nutteloos wezen; geen gevoel en geen geheugen. Met de komst van Darwins evolutietheorie (19e eeuw) kwam men tot het besef dat wij de mens eigenlijk ook onderdeel uitmaakte van het dierenrijk. De dier kreeg in lichte vorm emoties toegedeeld. In de 20e eeuw kwam met o.a. Pavlov de term behaviorisme; waarbij gedrag werd verklaart en geanalyseerd. De omgeving was de belangrijkste factor van het gedrag. Pas in de jaren ’50 deed met onderzoek naar de psyche van het dier en ontdekte men dat dieren zeker wel pijn ervaren.Men kwam tot de ontdekking dat er veel meer overeenkomsten tussen mens en dier zijn, dan men ooit had kunnen vermoeden. Inmiddels word het dierlijk gedrag onderzocht om het menselijk gedrag te kunnen verklaren.

En dat bracht mij op de verbinding tussen Samenwerkt055, een platform voor werkzoekenden en dieren(ge)d(r)ag.

Als sollicitant kan je te maken krijgen met bijzondere sollicitatievragen met als doel meer inzicht te bieden in het karakter van de sollicitant. Eén van die bijzondere vragen zou kunnen zijn:

WELK DIER ZOU JOUW KARAKTER HET BESTE KUNNEN WEERGEVEN?

Met deze vraag en wat onderzoek heb ik ruim 30 dieren op kaart gezet, met op de achterzijde mogelijke toekenningen. Mijn vraag aan de deelnemers is één dier uit te zoeken, om vervolgens te onderzoeken hoe dit dier zich manifesteert. De andere deelnemers mogen vragen stellen zoals een werknemer dat zou doen; doorvragen dus.

Met 7 deelnemers hebben wij elkaar binnen 2 uur vele vragen kunnen stellen. Van herkenning tot kritische noot. Het gaf stof tot nadenken en mogelijk een kleine voorsprong bij een eerstvolgende lastige sollicitatievraag.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *