Generalist in de gehandicaptenzorg.

Als begeleider Wonen in de gehandicaptenzorg ben je een generalist. Binnen de woningen waar ik heb gewerkt hadden de meesten naast hun verstandelijke handicap nog een extra begeleidingsvraag i.v.m. autisme, adhd, hechtingsproblematiek of psychiatrische stoornissen. Cliënten met individuele begeleiding, anderen in kleine groepjes. Afhankelijk van zelfredzaamheid en veiligheid. Als generalist ben je gedurende je dienst continu aan het schakelen en inspelen op de begeleidingsbehoeften van iedere cliënt. Je weet van alles en iedereen wat. Wat maakt dat ik de situatie vanuit verschillende posities kan benaderen.

Als Persoonlijk begeleider begeleid en onderzoek ik de betekenis van het gedrag. Ik let op taal en houding van zowel de cliënt als de collega-begeleider. Ik houd rekening met de belemmeringen, maar geloof in de mogelijkheden. Hierdoor geef ik de cliënt invloed op eigen leven; luisteren, observeren, motiveren en activeren. Communicatie in kleine stukjes aanbieden, zo nodig met een duidelijk begin en einde. Herhaling is herkenning en herkenning geeft vertrouwen.

Als Persoonlijk begeleider schrijf ik verslagen en houd ik het cliëntendossier bij. Hierbij vind ik het belangrijk om de betekenis van gedrag als hypothese op te schrijven en niet als feit. Als begeleider kan je immers niet precies weten wat er in hem/haar omgaat. Het blijft slechts een observatie vanuit je eigen kaders. Om de kaders te vergroten vind ik het prettig om met collega en deskundigen te kunnen brainstormen over het welzijn van de cliënt als individu.

Wanneer er een cliënt met een nog onbekende begeleidingsvraag binnen komt en het team heeft professionele  versterking nodig, dan neem ik het initiatief om hiervoor deskundigen te vragen deze scholing te geven. Ten bate van de cliënt, welke veelal afhankelijk is van zijn begeleiders. Professionele scholing maakt het vak interessant en dat deel ik graag met collegae en leerlingen t/m niveau 5 binnen de woning. Multidisciplinair binnen de organisatie.

Met mijn HBO- Sociale Pedagogische Hulpverlening zie ik mijzelf als een begeleider in deze zorg. In de functie van Persoonlijk begeleider met oog en aandacht voor de individu met de extra begeleidingsvraag. De zingeving opzoeken en mogelijkheden openhouden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *