De Plant; de creatieve veranderaar.

Vanmorgen met de uitslag van de Belbin-test onder de arm naar de workshop bij Samenwerkt055. 3 Jaar geleden heb ik deze test ook mogen doen en bij het maken van de tweede Belbin-test kwam ik opnieuw overduidelijk als Plant naar voren. Maar wat betekent dit voor mij werd tijdens de workshop gevraagd.

Plant zijn betekent voor mij een verlangen naar creatieve vrijheid. Willen inspireren. Vanuit associaties workshops willen en gaan creëren. Medemensen laten nadenken over invloed op eigen leven. Soms 3 stappen vooruit (willen) denken, maar dit niet duidelijk kunnen overbrengen naar de anderen. Daardoor te vaag of juist te belerend communiceren. Ik voel mij een veranderaar, mits het ergens naar toe kan leiden.

De Plant werd gisteren bevestigd binnen het gezelschap van Opstellingen. Fijn wanneer mijn gevoelens of ideeën herkent worden. Ik voel mij thuis in een omgeving waar ruimte is om te sparren over gedrag en emotie. Iedere keer weer bijzonder hoe ‘vreemden’ zich snel veilig voelen en hun kwetsbaarheden willen delen.

Nieuwsgierig naar het vervolg van de Belbin-test.

Het tweede gedeelte krijgt het gezelschap van 13 deelnemers een casus voorgelegd, waarbij er gevraagd word tot een gezamenlijk besluit te komen. Ik voel dat mijn inzichten van waarde zijn en benoem ze. Ik weet anderen te overtuigen. Bij de nabespreking bespreken we de teamrollen die alle deelnemers hebben laten zien. Het is al snel duidelijk dat velen een andere rol hebben laten zien dan wat in de test naar voren is gekomen. Zo word ik gezien als duidelijke voorzitter. Ook deze rol word herkent door de deelnemers en ik zie het zelf nu ook. In de afgelopen jaren heb ik mij dit eigen gemaakt, door te delen en mijn kwetsbaarheden meer te laten zien.

Als (mede)initiator en coördinator van Samenwerkt055 neem ik initiatief en beslissingen. Laat ik iedereen zijn wie hij is. Nee, ik wil hen eigenlijk uitdagen iets meer van zichzelf te laten zien. Af en toe heb ik de behoefte om sprongen vooruit te maken, onbegrepen door de meesten. Het leert mij te genieten van het moois dat er al is.

Met de wijsheid van vandaag denk ik terug aan mijn eerste maanden terug in de Zorg, in de rol van flex-begeleider. Ik geniet van het werken op diverse locaties. Er zijn en de ander te helpen. Maar die veranderaar in mij heeft ook de behoefte vragen te stellen; medewerker en cliënt te inspireren meer van zichzelf te laten zien. Op zoek naar het warme hart van de persoon en zijn omgeving.  Ik heb iets toe doen met het antwoord ZO DOEN WIJ DAT NOU EENMAAL. Een nieuwe workshop borrelt in mij naar boven…

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *